Meldera kazas siers un Latvijā audzētas stores fileja, biezpiena saldējums, kas savās garšas buķetēs atgādina mūsu sieriņu “Kārums”.
Meldera kazas siera suflē (4 porcijas)
Cigoriņi, selerijas kāti, sāļie lazdu rieksti, apelsīnu putas.
Marinēti cigoriņi
1 gab. cigoriņu
25 g cukura
Apelsīnu sula no diviem apelsīniem
Cigoriņus nomazgā un sagriež uz pusēm, pievieno apelsīnu sulas un cukura marinādi, un notur diennakti, lai ievelkas.
Marinēti selerijas kāti
2 gab. selerijas kātu
20 ml baltā balzamiko
20 g cukura
Nomizo selerijas kātus un liek marinādē uz 12 stundām, smalki sagriež un pasniedz kopā ar suflē.
Kazas siera suflē
30 g sviesta
50 g miltu
110 ml piena
200 g kazas siera
2 olas dzeltenumi
Muskatrieksts
Pipari
Sāls
½ tējk. laima sulas
2 olas baltumi + pūdercukurs + sāls
Sviestu katliņā uzkarsē, pēc tam pievieno miltus un apcep, tad pievieno pienu un maisot pievieno kazas sieru. Samaisa, lai labi sajaucas, ļauj, lai atdziest un pievieno olu dzeltenumus un laima sulu, rīvētu muskatriekstu, sāli un piparus. Beigās pievieno olas baltumu stingrās putās, kas saputots ar sāli un pūdercukuru. Liek formiņā un cep 12 min 180 grādos.
Sarkano apelsīnu putas
50 ml Campari
10 g pūdercukura
450 ml sarkano apelsīnu sulas
8 g želatīna
Sajauc visas sastāvdaļas, pievieno uzbriedinātu želatīnu, liek sifona balonā un ļauj atdzist 5 stundas, tad pasniedz. Ja nav sifona, var pagatavot apelsīnu un campari želeju, pievienojot par 8 gramiem vairāk želatīnu.
Latvijas stores fileja (4 porcijas)
Ceptu kartupeļu biezenis, brokoļi un kāļa lapas, spinātu sviesta mērce, alū marinēts sīpols
Storei nogriež galvu un iztīra, nogriež spuras, izfilē un sagriež fileju porciju gabalos ar ādu. Storei āda ir cieta, tādēļ to noņemt vieglāk pēc cepšanas.
Ceptu kartupeļu biezenis
500 g kartupeļu
250 ml piena
50 g sviesta
3 g timiāna
Sāls pēc garšas
Kartupeļus nomizo, mizas apcep krāsnī līdz tās kļūst zeltaini brūnas. Kartupeļus izvāra līdz gatavībai, pēc tam sastampā un pievieno pienu un sviestu, sāli pēc garšas.
Alū marinēti sīpoli
2 sīpoli
125 ml etiķa
50 g medus
5 kadiķogas
50 g brūnā cukura
250 ml alus
Sīpolus nomizo, pēc tam 5 min blanšē verdošā ūdenī, tad liek siltā marinādē uz nakti.
Spinātu sviesta mērce
200 g sviesta
20 g ķiploku
100 g spinātu
Sāls pēc garšas
Kāļa lapas un brokoļus blanšē sālsūdenī.
Visas sastāvdaļas siltas kārto uz šķīvja.
Rudzu maizes deserts ar cukādēm un ogu gēlu (4 porcijas)
Biezpiena saldējumam (1 porcija 75 g)
270 g Valmieras Piens biezpiena 5%
135 ml saldā krējuma
50 g cukura sīrupa
1,5 plāksne želatīna
Termomiksā vai apaļajā blenderī sasmalcina biezpienu, pievieno saldo krējumu un saputo līdz krējumam līdzīgai masai, lai nav jūtami biezpiena graudiņi, pievieno cukura sīrupu un izkausēto želatīnu. Visu masu liek saldējamajā mašīnā un gatavo saldējumu. Ja nav saldējuma mašīnas, tad seklā traukā, kuru var ielikt saldētavā. Šajā gadījumā ik pa 30 min apmaisa saldējuma masu un uzputo to, tas aizņems aptuveni 4 stundas.
Ogu gēls
250 ml ogu sulas vai ogu biezeņa
5 g agara pulvera
Uzsilda ogu sulu vai biezeni (ja gatavo aveņu gēlu, tad biezenim jābūt izkāstam, lai nav jūtamas sēkliņas), pievieno agaru un maisot vāra 3-4 minūtes. Pēc tam ielej traukā, lai atdziest un sacietē. Atdzisušo masu sagriež smalkāk un sablendē līdz veidojas gēla konsistence. Gēlu droši var aizstāt ar sablendētām svaigām ogām vai pašu gatavotu ievārījumu.
Rudzu maizes drupačas
200 g rudzu maizes “Liepkalni”
100 g tumšās šokolādes (smalki rīvētas)
100 g muskavado cukura
Maizi grauzdē un sasmalcina blenderī, atdzesē un tad sajauc ar šokolādi un cukuru līdz veidojas tādas kā smiltis.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja un dekorē ar ogām.