Vista
Dienu pirms skrējiena ir svarīgi uzņemt ogļhidrātus. No lielām olbaltumvielu devām ieteicams atturēties. Lai palutinātu sevi pirms slodzes, iesaku ēst tīru mantu. Lūk, vistiņa, romiešu salāti, avokado un pašu gatavota diļļu majonēze. Bet pikantumam pievienoju šķipsniņu cieto sieru.
Lasis
Uz kviešiem, kas sautēti biešu sulā, pasniegts lasis. Sarkano biešu sulai pievienotais etiķis labi sader ar sārto sakni. Putrā garšas kārpiņas atradīs arī drupinātu asinsdesu.
Burkānu maize
Šī ir viena no manām iemīļotākajām kūkām. Runājot par piedevām, te var eksperimentēt. Es kūku izvēlējos pasniegt ar halvas saldējumu. Bet savdabīgās garšas dekors skaidrojams ar cigoriņiem, kas iemaisīti svaigsierā.
Receptes
Restorāna “Bibliotēka Nr. 1” (Rīga) šefpavāra Māra Jansona pagatavotie ēdieni.
Romiešu lapu salāti ar lauku vistas krūtiņu un diļļu majonēzi
Nepieciešams:
- Romiešu lapas
- 2 vistas krūtiņas
- 1 avokado
- 100 g burkānu
- 50 g Soiras vai Parmas tipa cietais siers
- 4 ēdamkarotes olīveļļas
- Sāls, pipari
Gatavošana
Salātu lapas atdala, noskalo un nosusina. Burkānus notīra un sagriež. Vistas fileju apcep uz pannas, apsāla, appiparo un liek 180 grādos cepeškrāsnī cepties. Vistu 5 minūtes atpūtina un sagriež šķēlēs.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, pārslaka ar olīveļļu, pievieno majonēzi un pārrīvē sieru.
Diļļu majonēze
Nepieciešams:
- 2 olas
- 1 daiva ķiploka
- 1 saišķis diļļu
- 1 ēdamkarote baltvīna etiķa
- Sāls, cukurs
- 1 ēdamkarote Dižonas sinepju
- 40 ml olīveļļas
- 40 ml augu eļļas
Gatavošana
Olas, sinepes un ķiploku saputo. Lai putotos labāk, jāpievieno ēdamkarote ūdens. Tievā strūklā pievieno eļļas, līdz masa sabiezē skābā krējuma konsistencē. Pievieno smalki grieztas dilles, etiķi, cukuru, sāli un vēlreiz saputo.
Cepta laša fileja ar kviešu graudiem (4 porcijas)
Nepieciešams:
- 550 g laša filejas
- 4 saujas kviešu graudu
- 200 ml biešu sulas
- 50 ml baltvīna etiķa
- 150 g asinsdesas
- 100 g brokoļa
- 50 g sviesta
- 1 vidējs sīpols
- 1 daiva ķiploka
- 1 ēdamkarote krēmsiera Rasa
- Sāls
Gatavošana
Fileju sagriež četrās vienādās šķēlēs, apsāla, appiparo, apcep uz pannas un tad liek 180 grādos cepeškrāsnī.
Kviešu graudus vāra ūdenī, līdz tie gatavi, un nokāš. Pannā izkausē sviestu, kurā apcep sagrieztu sīpolu un ķiplokus. Pievieno kviešus un biešu sulu un ļauj, lai viss savārās. Pievieno krēmsieru, etiķi un sāli. Brokoļus noblanšē un visu kārto uz šķīvja.
Apskati jaunās pavasara apavu kolekcijas!
Burkānu kūka
Nepieciešams:
- 150 ml augu eļļas
- 2 ēdamkarotes cukura
- 4 olas
- Visas sastāvdaļas sajauc vienā bļodā.
- 1 krūze pekanriekstu vai valriekstu
- 1 krūze rozīņu vai kaltētu dzērveņu
- 3 krūzes sarīvētu burkānu
Visu sajauc otrā bļodā.
- 2 krūzes miltu
- 2 tējkarotes cepampulvera
- 2 tējkarotes sodas
- 1 citrons
- 1 tējkarote sāls
- 1 tējkarote kanēļa
Visu sajauc trešajā bļodā.
Gatavošana
Visas sastāvdaļas sajauc bļodā ar rokām. Mīklu klāj cepamtraukā un cep 170 grādos 40 minūtes. Cigoriņu krēms: cigoriņu koncentrāta sīrupu sajauc ar 120 gramiem svaigā siera.
Kūciņu pasniedz siltu ar jūsu iemīļoto riekstu vai halvas saldējumu.