Viegli marinētas Baltijas reņģes, mārrutku krēms, marinēti dārzeņi, kartupeļi, gurķis
Četrām porcijām nepieciešams:
Reņģu marināde
100 g burkāni
100 g sīpoli
100 g fenhelis
1 gab. Zvaigžņu anīss
1 zariņš svaigs rozmarīns
30 g cukurs
250 g ūdens
75 g ābolu etiķis
150 g baltvīna etiķis
2 gab. lauru lapas
5 g smaržīgie pipari
Marinādei paredzētās šķidrās sastāvdaļas sajauc kopā, pievieno garšvielas, cukuru un sāli. Nedaudz uzsilda, lai atraisītu marinādes garšas. Dārzeņus saēvelē plānās šķēlēs un pievieno marinādei.
600 g svaigas reņģes
150 g svaigais siers Kārums
80 g marinēti mārutki
200 g kartupelis vārīts ar mizu
100 g svaigi marinēts gurķis
100 g jaunie burkāni viegli marinēti etiķī
Garšaugu eļļa (rapšu eļļa)
Zaļumi dekoram
Svaigām reņģēm ar šķērēm nogriež galvu un rūpīgi iztīra, asti atstāj. Reņģēm pārlej gatavo marinādi, tās uz nakti atstāj marinādē.
Svaigajam sieram Kārums pievieno marinētos mārrutkus un samaisa, mazliet pievieno sāli.. Kartupeļus novāra ar mizu, lai tie neizjuktu, tad nomizo un apdedzina ar krema brulē dedzināmo vai uz atklātas liesmas, lai rodas apdegusi garoza, tas piešķirs kartupelim bērnībā ugunskurā cepta kartupeļa garšu. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo saskuj plānas šķēles viegli iemarinē tanī pašā marinādē kā reņģēm, bet ne kopā.
Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, dekorē ar dekorācijām, pārber ar svaigi maltiem pipariem un pārslaka ar garšaugu vai rapšu eļļu.
Pavasara jēra ribiņa, zaļo zirnīšu biezenis, zaļo zirnīšu salsa, buljona mērce, svilinātas salātu lapas
Četrām porcijām nepieciešams:
800 g jēra ribiņa
150 g buljona mērce (gatavota no jēra buljona 25 stundas)
lēnām novārot no 5 litriem jēra buljona līdz reducējas līdz 800 gramiem, nogaršo pēc sāls un cukura
zaļo zirnīšu sala
150 g svaigi zaļie zirnīši
50 g šalotes sīpols
50 g olīveļļa
sāls
10 g baltais balzamiko etiķis
Zaļo zirnīšu biezenis
200 g zaļie zirnīši
30 g sviests
100 g piens
Sāls pēc garšas
Uzvāra pienu ar sviestu un liek iekšā zirnīšus pavāra 2 minūtes un sablanderē blenderī līdz iegūst maigu konsistenci.
2 gab mazas Salātu galvas Litle gem vai romieši vai Salanova
Pirmie Latvijas rabarberi ar plūškoka kremu un smilšu mīklas drupačām
200 g rabarberi
50 g cukurs
50 g ūdens
1 gab zvaigžņu anīss
muskatrieksts mazliet rīvēts
Rabarberus nomizo un liek mizas katliņā ar cukuru ūdeni un zvaigžņu anīsu savāra marinādi, un tad pārlej nomizotam rabarberam, kas sagriezts 10 cm stienīšos
220 g svaigais siers Rasa vai Kārums
50 g pūdercukurs
80 g plūškoka sīrups
Svaigo sieru sajauc ar plūškoka sīrupu un pievieno pēc garšas pūdercukuru, bēt tā, lai ir stingrs krēms.
100 g cukurs
100 g sviests
100 g milti
Miltiem pievieno cukuru un lēnām pievieno mīkstu sviestu un sabirdina līdz rodas smukas drupačas, tās cep uz paplātes 180 grādos līdzeni līdz zeltaini brūnas.
Dekorē ar bizē cepuma drupačām.