Dalīties „Receptes maijam: Baltijas reņģe mārrutkos, jēra ribiņas un pirmie rabarberi“

Receptes maijam: Baltijas reņģe mārrutkos, jēra ribiņas un pirmie rabarberi

Viegli marinētas Baltijas reņģes, mārrutku krēms, marinēti dārzeņi, kartupeļi, gurķis

Četrām porcijām nepieciešams:

Reņģu marināde

100 g burkāni

100 g sīpoli

100 g fenhelis

1 gab. Zvaigžņu anīss

1 zariņš svaigs rozmarīns

30 g cukurs

250 g ūdens

75 g ābolu etiķis

150 g baltvīna etiķis

2 gab. lauru lapas

5 g smaržīgie pipari

Marinādei paredzētās šķidrās sastāvdaļas sajauc kopā, pievieno garšvielas, cukuru un sāli. Nedaudz uzsilda, lai atraisītu marinādes garšas. Dārzeņus saēvelē plānās šķēlēs un pievieno marinādei.

600 g svaigas reņģes

150 g svaigais siers Kārums

80 g marinēti mārutki

200 g kartupelis vārīts ar mizu

100 g svaigi marinēts  gurķis

100 g jaunie burkāni viegli marinēti etiķī

Garšaugu eļļa (rapšu eļļa)

Zaļumi dekoram

Svaigām reņģēm ar šķērēm nogriež galvu un rūpīgi iztīra, asti atstāj. Reņģēm pārlej gatavo marinādi, tās uz nakti atstāj marinādē.

Svaigajam sieram Kārums pievieno marinētos mārrutkus un samaisa, mazliet pievieno sāli.. Kartupeļus novāra ar mizu, lai tie neizjuktu, tad nomizo un apdedzina ar krema brulē dedzināmo vai uz atklātas liesmas, lai rodas apdegusi garoza, tas piešķirs kartupelim bērnībā ugunskurā cepta kartupeļa garšu. Burkānu nomizo un ar to pašu mizojamo saskuj plānas šķēles viegli iemarinē tanī pašā marinādē kā reņģēm, bet ne kopā.

Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, dekorē ar dekorācijām, pārber ar svaigi maltiem pipariem un pārslaka ar garšaugu vai rapšu eļļu.

Pavasara jēra ribiņa, zaļo zirnīšu biezenis, zaļo zirnīšu salsa, buljona mērce, svilinātas salātu lapas

Četrām porcijām nepieciešams:

800 g jēra ribiņa

150 g buljona mērce (gatavota no jēra buljona 25 stundas)

lēnām novārot no 5 litriem jēra buljona līdz reducējas līdz 800 gramiem, nogaršo pēc sāls un cukura

zaļo zirnīšu sala

150 g svaigi zaļie zirnīši

50 g šalotes sīpols

50 g olīveļļa

sāls

10 g baltais balzamiko etiķis

Zaļo zirnīšu biezenis

200 g zaļie zirnīši

30 g sviests

100 g piens

Sāls pēc garšas

Uzvāra pienu ar sviestu un liek iekšā zirnīšus pavāra 2 minūtes un sablanderē blenderī līdz iegūst maigu konsistenci.

2 gab mazas Salātu galvas Litle gem vai romieši vai Salanova

Pirmie Latvijas rabarberi ar plūškoka kremu un smilšu mīklas drupačām

200 g rabarberi

50 g cukurs

50 g ūdens

1 gab zvaigžņu anīss

muskatrieksts mazliet rīvēts

Rabarberus nomizo un liek mizas katliņā ar cukuru ūdeni un zvaigžņu anīsu savāra marinādi, un tad pārlej nomizotam rabarberam, kas sagriezts 10 cm stienīšos

220 g svaigais siers Rasa vai Kārums

50 g pūdercukurs

80 g plūškoka sīrups

Svaigo sieru sajauc ar plūškoka sīrupu un pievieno pēc garšas pūdercukuru, bēt tā, lai ir stingrs krēms.

100 g cukurs

100 g sviests

100 g milti

Miltiem pievieno cukuru un lēnām pievieno mīkstu sviestu un sabirdina līdz rodas smukas drupačas, tās cep uz paplātes 180 grādos līdzeni līdz zeltaini brūnas.

Dekorē ar bizē cepuma drupačām.

Teksts: Bibliotēka Nr.1 Foto: Māris Jansons

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.

Saistītie raksti

Nākamais raksts:

Lāsma Ozola ar Bottecchia velosipēdu uzvar Smiltenes SEB MTB tautas braucienā

Skaties tālāk, lai uzzinātu vairāk